That are, Nasi Hujan Panas & Bergedil
Sebab aku still belajar kat UTP Perak, so makanan limited ape yang ade kat UTP aje
Ade satu cafe nih jual makanan siap macam nasi lemak, nasi hujan panas, mee rebus dll.
So menu dinner aku malam ni, nasi hujan panas + bergedil
Since nih post pertama, so tak sempat nak ambil gambar ori
Pakai gambar curi dulu ok :)
Dan bergedil makcik nih jugak the best kat UTP. Aku balik rumah pon buat tak jadi sesedap macam nih. Next time aku ambil gambar sebenar okay :)
Ini adalah bergedil, nanati aku letak resipi kat bawah and korang boleh try :)
Ini pulak nasi hujan panas
Untuk dinner arini aku makan nasi hujan panas dengan lauk ayam masak merah sebab kat cafe tu memang ade lauk itu aje, ataupon korang nak tukar dengan ayam goreng pon boleh.
Ini pulak nasi hujan panas
Untuk dinner arini aku makan nasi hujan panas dengan lauk ayam masak merah sebab kat cafe tu memang ade lauk itu aje, ataupon korang nak tukar dengan ayam goreng pon boleh.
Ini die resipi bergedil :)
Bahan-bahan ( 30 biji )
- 1 kilo kentang, dikupas kulitnya dan dipotong bulat
- 300 gram daging cincang
- 2 biji telur, asingkan kuning dan putih
- 3/4 cawan bawang goreng
- secekak daun sup, dicincang
- 2 ulas bawang putih
- 2 sudu teh serbuk lada putih
- garam secukup rasa
Cara-cara
- Panaskan kuali dan goreng kentang yang telah dipotong bulat. Bila sudah masak angkat dan toskan. Kemudian ditumbuk lumat.
- Tumbuk bawang putih bersama garam dan serbuk lada putih. Kemudian tumis dengan sedikit minyak sehingga naik bau dan masukkan daging cincang. Masak sehingga daging bertukar warna dan airnya kering.
- Campurkan daging yang telah digoreng tadi ke dalam kentang yang telah ditumbuk lumat. Masukkan juga 2 biji kuning telur, bawang goreng dan daun sup. Gaul rata adunan. Kemudian bentukkan seperti bergedil. Bentuk ikut citarasa sendiri.
- Panaskan minyak, biar minyak betul-betul panas kalau tidak bergedil senang pecah bila digoreng. Celup bergedil yang telah dibentukkan kedalam 2 biji putih telur tadi dan kemudian goreng. Teknik supaya bergedil tidak pecah ialah jangan dibalikkan bergedil sehingga ia betul-betul garing. Insyallah bergedil tidak pecah, gorengnya pun lawa.
No comments:
Post a Comment